Pieczenie chleba przez klasę III

Jak powstaje chleb?

W dniu 22 września 2017r. uczniowie naszej szkoły od podszewki poznali pracę piekarza. Skąd się bierze mąka? Dlaczego drożdże rosną? Co należy dodać do chleba? Dlaczego świeży chleb trzeba od razu wyjąć z formy? Na te pytania odpowiedzi szukali uczniowie klasy III. W załączeniu podajemy przepis na pyszny chlebek.
Chleb z ziarnami
Składniki:
1kg mąki pszennej
2 szkl. Mleka
2 szkl. Wody
10 dag drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1 pełna łyżka soli
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia
1 łyżka słonecznika
1 szkl. płatków owsianych
Do miski włożyć pokruszone drożdże, dodać ciepłe mleko i wodę, dodać cukier i trochę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia w misce. Na koniec przełożyć delikatnie do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 1 godz. W temp. 180 stopni. Smacznego!!!